Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Interpol Moldova: Autorităţile române vor…

Interpol Moldova: Autorităţile române vor fi informate despre locul exact al aflării deputatului Valeriu Guma

Reprezentanţii Biroului Interpol Moldova susţin că vor anunţa autorităţile române despre locul aflării deputatului Valeriu Guma. Totodată, Interpol anunţă că Guma nu poate fi extrădat, conform Constituţiei R. Moldova.

„Cu privire la acţiunile întreprinse şi care urmează a fi întreprinse de către BNC Interpol al CCPI al IGP al MAI, referitor la căutatul la nivel internaţional, cetăţeanul R. Moldova, Guma Valeriu, fiul lui Gheorghe, a.n. 29.10.1964, vă informăm că autorităţile române vor fi informate despre locul exact al aflării persoanei în cauză, conform procedurii legale în vigoare, termenilor de rigoare şi potrivit atribuţiilor BNC Interpol al CCPI al IGP.

La data de 22.05.2013, cet. Guma Valeriu a fost anunţat în căutare internaţională, cu scop de arest şi extrădare, pe canalele OIPC Interpol, la solicitarea BNC Interpol București, condamnat la data de 03.11.2011 prin sentinţa cu nr. 759 de judecătoria Bucureşti la 4 ani privaţiune de libertate pentru comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 254, 255 Codul penal al României (corupție pasivă şi activă). Difuziunea internaţională şi notiţa roşie emise pe numele cet. Guma Valeriu, de BNC Interpol Bucureţti au fost transmise în adresa tuturor ţărilor membre al OIPC Interpol, concomitent informaţia cu privire la persoana menţionată fiind plasată pe pagina web a OIPC Interpol (http://www.interpol.int/Wanted-Persons/%28wanted_id%29/2013-26097).

Potrivit Constituţiei R. Moldova, la art. 18 alin.2, expres este menţionat faptul că cetăţenii R. Moldova nu pot fi extrădaţi din ţară: „Cetăţenii R. Moldova beneficiază de protecţia statului atât în ţară, cât şi în străinătate”. La fel, conform legislaţiei europene, Convenţia semnată la Strasbourg la 13.12.1957 referitor la asistenţa acordată în materie penală privind în special extrădarea cetăţenilor, la art. 6 alin.1 este stipulat că ţara a cărui cetăţean este persoana căutată poate să refuze extrădarea acestuia unei părţi terţe. Astfel, iniţierea procedurii de extrădare din R. Moldova în România în privinţa cet. Guma Valeriu şi corespunzător extrădarea acestuia autorităţilor române este imposibilă”, se spune într-un răspuns al instituţiei, primit de ZdG.